MUSAMEES
Laulumeeste, viisiseppade ja muude erinevate muusikute seinaleht

Meeskoor Rakvere kutsub laulumehi ühisele teeotsingule

Standard

Tänavu aprillis 65-aastaseks saanud Meeskoor Rakvere sai alles nüüd sügisel mahti mõelda sünnipäeva tähistamisele – kevadet sisustas eranditult valmistumine laulupeoks. Nüüdseks on ettevalmistused sünnipäevaks hoo sisse saanud. 8. novembril kell 15 toimub Rakvere rahvamajas meestelauluüritus “Ma otsin teed”.

minilaulupidu muuseumi hoovis 15.06.2005 19-02-161949. aasta kevadel loodi Rakvere KIT’is meesansambel, mis raskete aegade kiuste kasvas kiiresti maakonna suurimaks meeskooriks. Tippaegadel oli lauljaid koguni ligi 80, tihti esineti koos tuntud ooperisolistidega ja esitati üsna nõudlikku repertuaari. Koori esinemised on jäänud reeglina Eesti piiridesse (erandiks olid 1990-ndad aastad, mil toimusid kontsertreisid Soome, Saksamaale, Austriasse ja Itaaliasse). Üks kindlamalt juurdunud traditsioone on vastastikused külaskäigud ja ühiskontserdid segakooriga Riola (Nõmme, Tallinn).

Meeskoori juhatavad Aime Rahula ja Jaanus Nurmoja, algusaegadest peale on kooriga olnud tänane audirigent Olaf Leps. Varem on koori juhatanud Karl Teemets, Aleksander Veevo ja Vilma Nõmmaru.

Kuhu vaatab meestelaul, kuhu saab ta liikuda?

Eelkõige tahame, et meie sünnipäeva tähistaks mõnus ja mehine kontsert. Tahame tuua publiku ette meie kandi meestelaulu – selles hetkeseisus, nagu ta parajasti on, oma olemasolevas mitmekesisuses, traditsioonilisuses või otsingulisuses.

Seega pole kontserdi nimi “Ma otsin teed” sugugi pelgalt juhuslikult valitud laulupealkiri. Eks ole iga Eesti meeskoor või –ansambel praegu rohkem või vähem teeotsija! Kuhu on võimalik liikuda? Kus peitub Eesti meestelaulu elujõud – kas eelkõige meestes või lauludes? Kuidas säilitada ühtaegu traditsioon ning selle värskus? Kas värskeks õhusõõmuks on vaja midagi revolutsioonilist või sobib ka hästi unustatud vana?

Laulupeo eel kõlanud hoiatused meeskooride kokkukuivamise ohust peaksid olema piisavaks ajendiks, et neile küsimustele vastust otsida. Ühest küljest oli see laulaskonna vähenemine ja vananemine muidugi silmnähtav ja kahjuks mõnikord ka kuuldav. Samas pole laulumeeste soov koos laulda ju kuhugi kadunud ega ilmselt kaogi. Ja pole see meestelaul midagi pensionäride ajast ja arust ajaviide. Meilegi tuli laulupeohooajal üle hulga aja 20-ndates ja 30-ndates lauljaid. Kevadine meesansamblite pidu Roelas näitas, et meestelaulu hetkepilt on hoopis mitmekesisem kui keegi eales osanuks kujutleda. 

8. novembri kontserdi publikul peaks olema igati põhjust selles veel kord veenduda ning eks kõnele esinejateringki enda eest.

Kaks kollektiivi tulevad külla väljastpoolt Virumaad. Kuusalu meeskooriga tegime koostööd laulupeorepertuaari omandamisel. Kohal on ka kontserdi ainus “mittemeeskoor” – segakoor Riola kui sõpruskoor. Ülejäänud on kohalikud – Meeskoor Rakvere on kutsunud esinema Virumaa Noorte Meeskoori, kvartetid R.A.M.M ja HaLe MaJa ning muidugimõista ansambli Sõbrad, kelle lauljatest enamik on meeskoori Rakvere endised ja praegused lauljad. Ei saa jätta tänuga märkimata, et sügisene kontsert toimub just tänu meeskoori vilistlaste algatusele.

Kõlagu siinkohal ka üleskutse võimalikele annetajatele toetada meie ettevõtmist annetustega MTÜ Meeskoor Rakvere pangakontole  EE141010502018051005 selgitusega “Meeskoor 65”

Uued teeotsijad, ühinege meiega!

Nüüd tähelepanu laulumeestele, kes ei laula üheski (8. novembri kontserdil esinevas) kooris. Meeskoor Rakvere proovid toimuvad kolmapäeviti algusega kell 18 Rakvere rahvamaja ruumides – 2. korruse kooriklassis.

Sedapuhku on meeskooril eriti suur bassivajadus, kuid teretulnud olete ikkagi kõikidesse häälerühmadesse. Möödunud sügisel alanud põlvkonnavahetus võiks jätkuda. Vähim, mida lauljakandidaadilt ootame, on elementaarne viisipidamine, rütmitunne ning suutlikus kaaslauljaid ja saatepartiid kuulda. Noodilugejate üle muidugi rõõmustame – häälepartii kiiremad omandajad suudavad ka teisi järele vedada.

Olete oodatud vähemalt “teeotsimise-projektis” kaasa lööma! Veel parem aga, kui saaksime ka järgnevatel aastatel öelda – lisaks sellele, et meeskoori jäi alles, muutus ta tänu teile otsekui uueks.

Muide, see ühinemiskutse ei puuduta pelgalt lauljaid, vaid ka noori ja hakkajaid koorijuhte, kes otsivad Eesti muusikamaastikul omi väljakutseid ja väljundeid. Meeskoor Rakvere võiks olla üks neist.

september 19, 2014 Laulumehed teatavad Jaanus Nurmoja
0 Responses to Meeskoor Rakvere kutsub laulumehi ühisele teeotsingule
  • Keegi Kommentaator

    Hei, see on kommentaar.
    Kommentaaride modereerimiseks, muutmiseks ja kustutamiseks kasuta vastavat sektsiooni töölaual.
    Kommentaatorite avatarid pärinevad Gravatarist.

    Vasta 25. veebr. 2018 @ 10:12 | Permalink

Lisa kommentaar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Font Size
Decrease Size Default Size Increase Size
Select Skin
Select Underlay Background
Select Overlay Background
Scheme Switcher Toggle